Tuesday, June 30, 2009

Pain, Kesakitan, Kepedihan


Dalam beberapa hari yang lepas, saya sebenarnya mengalami sedikit kecelaruan emosi/perasaan *sebabnya terpaksa dirahsiakan*. Sebab tu tak ada ape-ape entry baru dlm beberapa hari lepas. Biasanya kalau tensen saya akan tido atau keluar jogging, but this time I tried something out of ordinary. Saya layari internet, mencari-cari tips menguruskan ‘tekanan jiwa’ (bukan yang serious ok) so terjumpe la satu tips yang sangat menarik and Islamic. Dia cadangkan bace tafsir Al-Quran. Kebetulan saya ade satu pocket size “The Meaning of THE HOLY QUR’AN” so dalam beberapa hari ni tu la bahan bacaan saya. - Sekadar maddah pembuka bicara-

Actually I want to share with you guys my view on the word PAIN, atau sinonim dengan KESAKITAN dan KEPEDIHAN. SAKIT itu bukan hanya sekadar secara zahir sahaja, tetapi keSAKITan itu juga boleh melibatkan lahiriah (emosi, mental, aqidah). Jika hendak dibandingkan antara SAKIT zahiriah dan SAKIT lahiriah, SAKIT lahiriah yang paling susah nak di ‘ubati’. Macam kata pepatah Melayu “luka di badan boleh dilihat, tetapi luka dihati siapa yang tahu?” . Dalam suatu masa kadangkala kita akan merasai kedua-dua keSAKITan itu. Pada saya keSAKITan itu sebagai suatu keperluan dalam kehidupan kita, kerana dari keSAKITan itulah kita dapat pelajari sesuatu.

“Or do you think that you shall enter the Garden (of bliss) without such (trials) as come to those who passed away before you?” The Heifer [2:214]

Jika waktu kecik dulu apabila kita dipukul oleh mak atau ayah, mesti ada terlintas di benak hati “mak abah dah tak sayang aku.” Ya kita akan nangis pada masa itu, tapi dalam pada itu juga mesti kita terfikir kenapa mak and abah marah sangat? Mesti kita dah buat benda yang diorang tak suke. Saya pasti lepas tu mesti kita dah tak buat lagi kesalahan tu dan kita akan ingat perkara tu sampai bila-bila.

SAKIT lahiriah sangat menakutkan saya. Saya dah mengalaminya beberapa kali dan dalam tempoh itu, saya lebih banyak berdiam diri, mencari nilai makna diri. Sedaya upaya mengukir senyuman di bibir bimbang orang lain turut risau. Sometimes I feel like someone is pointing a revolver at my head and I am force to make one tough decision, antara prinsip hidup dengan perasaan orang lain. Saya rasa itulah dugaan yang agak besar dalam hidup. Tersilap langkah, even the most generous guy can turn into a serial killer, boleh jadi anak derhaka, boleh terlari aqidah. Saya hanya boleh bermohon kepada Sang Pencipta agar diberi kekuatan dan ketabahan dalam menghadapi ujian-Nya. Amin~

“But fear Allah, and know that Allah is with those who restrain themselves.” The Heifer [2:194]

Terima kasih kepada emak and abah yang dah membesarkan angah, mendidik angah tentang kehidupan dengan asas-asas agama, betapa keSAKITan itu sebenarnya banyak hikmah. Kepada pendidik-pendidik saya, sejak dari tadika, sekolah rendah, sekolah menengah hingga di kolej, terima kasih atas tunjuk ajarmu. Bukan sahaja pada academic, malah tentang jati diri, tanggungjawab dan peranan. Kepada alam yang menjadi tempat saya menimba pengalaman, terima kasih kerana mendekatkan aku dengan Tuanmu.

Khairul

Monday, June 22, 2009

Another Wonderful Movie


Flash of Genius.... Yup that is the title of the latest movie that I just watched... This movie is based on true event about a guy, a dad, a husband, a professor, and an inventor who fight for justice against one of the biggest car manufacture company, Ford. Robert W. Kearns (1927-2005) was the person who invented the Intermittent Windshield Wiper but Ford had stolen his idea and the company didn’t want to acknowledge Robert who had invented it. For many years Robert had fought for his right and in the process, his family and his best friend had left him but at the end of the day they came back. This movie sure has lot of good messages, something about family, ethics, and attitude (To name a few).

“Lihatlah dengan mata hati, jangan sekadar melihat dan mendengar dengan pancaindera, sebaik-baik manusia adalah mereka yang berfikir”
Happy Father's Day

Khairul

Thursday, June 18, 2009

"Diary Batch 3"



Come to think of it, I didn’t write anything for “Diary Batch 3” hahaha... Hish banyak bende nak cakap ni... 2 years in KMS bleh kate seronok, but 7 years in Seremban tak seronok pun... =) (Jangan marah ye orang Seremban)... Apa best sangat duduk KMS ni?? Bangunan lama je... Padang pun tak de... Ni la aku nak story pasal KMS...

1. Duk KMS best sebab aku bleh tengok wayang bila2 masa. Ada sekali tu dah gian sangat nak tengok wayang, habis IRP je petang terus jalan gi T1 tengok ‘Talentime’ sorang2... =P

2. Duk KMS best sebab bleh jalan (kekadang ber’jogging’) gi NKI BISTRO hari2.

3. Duk KMS best sebab ade LAKE GARDEN, sangat cantik (^_^)

4. Duk KMS best sebab Cikgu-cikgu die rocks, kate orang berjiwa ‘muda’, SUKE SHARE CERITA and sangat penyayang

5. Duk KMS best sebab dapat belajar main guitar and keyboard dengan Ghazi (thanks dude)

6. Duk KMS best sebab once a month kitorg tengok movie seram ramai-ramai kat bilik terjerit-jerit sampai hilang suara. (agak-agak sape?? Hehehe)

7. Duk KMS best sebab ade classmates yang sporting M31 (kluar gi JJ main bowling, bwat BBQ, celebrate besday, Terengganu trip)

8. Duk KMS best sebab dapat 74 new friends

9. Duk KMS best sebab dapat “mandikan” Shahir & Awe masa besday diorg... muahaha *evil laugh*

10. Duk KMS best sebab aku suka jumpe kawan2 aku KU SAYANG DAK BATCH

Kepada mereka yang mengenali aku yang kerdil ini, thank you so much kerana sudi berkawan dengan orang yang tak banyak cakap ni. Paling tak bleh aku lupe, peristiwa lupa nama beberapa orang girls masa majlis maaf-maaf.... Sorry sesangat (~_~) Nervous sangat sampai lupe nama plak, malu giler... Apa-apa pun semoga SUKSES di masa hadapan, salam mesra, salam sayang, salam perpaduan...

Khairul@Chang

Tuesday, June 16, 2009

Open Up Your Mind

I just came back from BTN and seriously I felt super duper tired throughout the programme but I must say it was fun. Before this I heard lot of comments about the programme, they said if you go to BTN camp they will ‘brainwash’ you. I had attended 2 camps under BTN before this, when I was in form 2 and form 4. Frankly said, BTN do teach me lot of things. I believe my batch mates (Zero Deux Six) still remember Mr. Hamim, don’t you? Ayat dia yang saya still ingat sampai sekarang..

“Every time you fail don’t cry, because your tears will make your vision blur. What you should do is, take a handkerchief, wipe your tears, open your eyes wide and wait for the second chance. When you see it, grab it and don’t let it go.”

I went there (BTN) dengan lapang dada, because I want to clear out things that bother my mind, POLITICS. To be honest I don’t like politics because I think it is full of hypocrisy. The problem is, I can’t help myself to stay away from all those issues in politics. One of the factors is my uncle. =) Kalau gi rumah dia tak sah kalau tak dengar dia cakap pasal politik, so I learn about politics from his point of view. I think most of us are like that, we learn politics from the elders and sometimes we just agree everything they said. Then dengan sedikit maklumat yang kite dapat dari mane-mane akhbar, internet, majalah or buah mulut orang, kita terus condemned pihak-pihak tertentu. For me, that is third world mentality. We should consider the other side argument, listen to what they want to say and only then we can make our judgement, but remember it must be rational berlandaskan ajaran Islam. So, untuk generasi-generasi pelapis pimpinan Negara janganlah terlalu cepat melatah apabila timbul sesuatu isu. If you ever see orang melatah, teramatlah BURUK and sangatlah BAHAYA kepada orang lain. Whatever it is, Islam teach us to be moderate in everything we do. So think out of the box, jangan jadi seperti “katak di bawah tempurung”.

Khairul


Saturday, June 6, 2009

Happy Besday Danial!!!


Wahh... my lil bro dah besar seh, genap 8 tahun die hari ni (6 JUN 2009). Dia ni memang sangat nakal dan hyperactive. Punye la nakal sebab suke amik barang orang pastu die berangan ntah ape2 dengan barang2 tu. Pastu kalau aku balik sure die cakap “Angah, bang! Bang!” maksud die nak main counter strike la. Dah install kat computer rumah tapi kalu orang suruh stop, die lari plak masuk bilik aku, tak pasal2 laptop aku plak jadik mangsa.. aduyai~

Senakal-nakal Si Kecik ni pun, bleh diharapkan juga kekadang, “Danial, tolong bukak kipas”, “Danial, amikkan remote tv”, “Danial, nak sikit air” (kalau aku mintak dapat, kalau kakak die mintak nnt die buat muke). Si Kecik ni kalu bleh 24 hours nak tgk cartoon, main game (macam aku time kecik2 la) =p. Si Kecik ni la penyeri and penghibur dalam family ktorg, kalu die takde sure sunyi gler rumah. So yang paling terbaru, gigi die baru patah!!! Hahaha. Tak nak panggil Kecik lagi, panggil Gongak plak... kui3

Ape-ape pun, “HAPPY BESDAY DANIAL”

Khairul

Wednesday, June 3, 2009

Always remember this...

"One of the most important aspects of this transformation for that is what it ie, is the emphasis of greater opportunities for young Kampong Malayas to receive the benefits of secondary school and fitting themselves for the future with knowledge of two languages, Malays the national tongue, and English the language of the world" [Majalah SEDAR Vol. 1 , No.1(1957 & 1958)]


"Ia mengejar kecermelangan tanpa lupa daratan,


Berpewatakan hebat bersopan,


Setinggi mana kejayaan ditempa,


Balik mencium tangan ibu bapa,


Di barisan hadapan sebagai pembela,


Ilmu di dada menabur jasa,


Semakin memuncak cita-cita,


Semakin tunduk pada yang Esa"

Khairul