Wednesday, November 30, 2011

Friday, November 25, 2011

Movie Pick of The Week (12)

"I love it when a plan comes together!"

This movie is sick yaw!!! Some cool guys with guns and stuff try to prove that they are innocent. Awesome!!! The A-Team. Who says that a perfect team must be made of all-star. This movie delivers that message. They have “Hannibal” Smith as the Big Boss who always comes up with ingenious strategy, a leader that always thinks about his comrades. Then they have “Face” Peck who serves as the team's con man and scrounger, able to get his hands on just about anything they need, using various disguises. “B.A” Baracus is the one with more direct approach to problems, which often involve either his skills at hand to hand combat, or his mechanical talents. Last but not least “H.M” Murdock the insane chopper pilot. He is easily capable of flying anything with rotors or wings. Individually they aren't perfect but together, these four guys made The A-Team. Trust and loyalty, these are the keys to make a great team.

“victory attained by violence is tantamount to defeat, for it is momentary” – Gandhi-

Khairul

Tuesday, November 22, 2011

Tahniah Harimau Malaya: Pengulas Sukan Tak Rasmi

Tahniah kepada pasukan Harimau Muda negara kerana berjaya mempertahankan pingat emas sukan SEA bagi acara bola sepak selama tiga tahun berturut-turut. Penulis hanya berkesempatan meluangkan masa beberapa minit sahaja menyaksikan perlawanan pada separuh masa pertama. Selebihnya hanya mendengar dan membaca komen-komen daripada pengulas tidak rasmi di laman-laman sosial. #ifyouknowwhatimean

Penulis bukanlah peminat fanatik sukan bola sepak, sekadar menganggap ia sebagai satu sukan yang sangat entertaining untuk ditonton. Orang lain nak jadi die-hard-fan itu terpulang atas pilihan masing-masing. Penulis tak kisah pun sebab kadang-kadang penulis pun terjerit-jerit bila tengok bola. Tapi bukan jerit memaki hamun.

Ni yang penulis nak kongsi sikit kat sini. Perlu ke nak beremosi sangat dengan pemain tu kalau dia ada buat salah. Kalau kita nak komen biar berpada-pada dan sopan "sikit-sikit sudah la der~". Kekadang kita ni cepat sangat melatah, orang buat silap je habis kita kondem, padahal dia ada juga berjasa kepada pasukan tapi benda buruk juga kita nak highlight. Penulis pun kadang-kadang ada terlepas juga sepatah dua komen yang boleh menyebabkan telinga bernanah, tapi bila dah sedar tu cepat-cepat la berhenti. Kalau kita sendiri perasan cara kita bagi komen tu kadang-kadang bunyi macam bongkak, jadi diri sendiri pun kena muhasabbah.

Tak ada faedah mana pun duk memaki hamun orang. Nak kata dapat pahala tak juga, tambah dosa ada la kot. Lagi satu cuba bayangkan kalau satu keluarga duduk tengok bola sama-sama lepas tu Si Ayah, abang, akak semua keluar perkataan !#&*?. Nanti anak-anak yang kecik pun terikut-ikut perangai teruk tu. Bila dah jadi macam tu jangan salahkan ibu mengandung, salahkan diri sendiri tak pandai jaga mulut. Hari ni kita seronok maki hamun orang, nanti esok lusa bila kita kena macam mana? What goes around comes around. Peringatan untuk penulis yang bakal menjadi mangsa maki suatu hari nanti. Harap-harap tak la.

Penulis bukanlah atlet sekolah, tetapi kata-kata jurulatih pasukan kriket penulis pada tahun 2006 sentiasa menjadi pegangan, “awak menang ke, awak kalah saya tak kisah yang penting awak enjoy the game. Awak semua dah improve banyak daripada first day saya jumpa. Satu benda saya nak pesan, respect your opponent. Saya tak nak awak buat (pandang rendah/provoke) macam yang diorang buat. Itu bukan kriket. Kriket is a game for gentleman.” Itulah pesanan daripada bekas pemain kriket kebangsaan dan kata-katanya itu telah mendorong pasukan kami untuk mendapat gangsa dalam Kejohanan Kriket SBP Kebangsaan tahun 2006. Thank you Coach Zaki.

Khairul

Monday, November 14, 2011

Fizikal Romeo, Jiwa Nobita

Align Center
"Rough, Tough SDARians. Physically and Mentally"

Aku masa kecik-kecik dulu ada konflik dalaman. Sebab aku perasan cara parents aku besarkan aku dengan adik-beradik yang lain sangat berbeza kot. Diorang bila buat salah lebih, parents aku just tegur guna bahasa je, sekali-sekala la ada guna tangan. Aku bila buat salah masa kecik-kecik dulu memang kena yang fizikal dulu, lepas tu baru mak ayah aku lecture. Sampai satu masa tu, aku nangis kot sorang-sorang dalam toilet bila fikirkan “aku ni anak angkat ke?” Punyalah beremosi time tu hehehe…. Mak aku memang lebih tegas dalam membesarkan kitorang adik-beradik. Kalau aku buat salah, memang mak tak kisah depan budak ngaji ke, family ke confirm aku kena. Kawan-kawan sekolah aku yang mengaji dengan mak aku memang faham la. Kat sekolah bukan main berkaliber, dekat rumah kena pukul dengan mak depan kawan-kawan hahaha…. Tapi pukul bersebab la, memang salah aku terang-terang pun. MALAS, BUAT BISING, TAK DENGAR KATA. Aku pun kena faham juga, anak perempuan cara mak ayah aku besarkan diorang memang la lain, aku lelaki so cara dia pun lain la. Kalau sama nanti dah besar jadi lain la kan, apa pun tak boleh.

“sometimes, lessons learnt in life aren't always flowers and sunshine. Hardship builds character. Just take it like a man and strive on.” –SDARian-

Tapi bila dah masuk SDAR, baru aku sedar cara didikan mak aku tu lah yang membuatkan aku tak lembik dan cengeng, jiwa kental der!!! Aku masa first and second year kat SDAR tak berapa nak bahagia, so dua tahun tu memang banyak makan hati je la. Nasib baik ada seorang dua kawan aku yang setia bersama (cewah), dan Alhamdulillah sampai sekarang aku bangga panggil diorang best friends aku. Kutuk-kutuk memang biasa la, ayat nak pedas je kan. Nak sound cakap direct je, siapa yang kena tu berdesing telinga dengar. Biasa la "adik-beradik" lelaki tegur memang kasar sikit. Sebab tu kalau setakat kena ketuk-ketampi dengan senior or kene rotan dengan warden, no problemo. Sakit memang la sakit tapi tak ada la sampai nak menyumpah seranah or telefon rumah kata “mak tadi abang kena rotan~”. Tak ada pun nak report or panggil lawyer semua macam sesetengah kes tu. Sekarang anak dengan parents sama naik. Fizikal Romeo, jiwa nobita. Ceh!!

Sebab tu kelmarin bila aku tengok satu video seorang budak kat US ni kena pukul dengan parents dia, aku tak adalah nak membantah sekeras-kerasnya atau setuju dengan sepenuhnya. Setiap parents ada cara tersendiri nak didik anak dia, asalkan tak membahayakan nyawa. Trust me, I’ve been through worse than that, dan aku sangat-sangat berterima kasih kepada mak ayah aku untuk apa yang diorang buat. Tengoklah ‘PRODUK’ dia sekarang. *sengih*. Tak ada ibu bapa atau cikgu yang 100% perfect dalam membesarkan anak-anak sebab mendidik anak bukannya macam pergi kelas belajar theory “how to raise children” lepas tu terus jadi anak yang soleh. Mendidik anak adalah satu perkara yang hanya boleh dipelajari serentak dengan proses membesarkan anak itu sendiri. Jadi sebagai anak, sebagaimana kita inginkan ibu bapa dan cikgu memberi kita peluang untuk menjadi anak yang baik, kita juga perlu beri mereka peluang untuk menjadi ibu bapa dan pendidik yang baik. Nanti esok kita dah ada anak sendiri, mana yang baik daripada parents kita ambil, kalau ada yang kurang kita baiki. Kalau macam tu InsyaAllah akan wujud institusi keluarga yang makin cemerlang dari generasi ke generasi.

Khairul

Thursday, November 10, 2011

Tuesday, November 8, 2011

LGBTs

Bro 1: Kau dah baca berita pasal Seksualiti Merdeka?

Bro 2: Ada la baca sikit-sikit. Apsal?

Bro 1: Aku pergi kat blog Seksualiti Merdeka tu. Ada satu video pasal LGBTs. Dia ada explain in terms of scientific point of view. Aku ni tak lah pandai mana pun, tapi macam betul gak. Kalau benda tu dah dalam naluri semula jadi nak buat macam mana kan.

Bro 2: Hahaha. Kau nak jadi macam diorang gak ke?

Bro 1: Hish, tak la. Dah terang-terang benda tu HARAM. Kesian la dekat sesiapa yang bakal jadi bini aku, kalau aku GAY. Haha

Bro 2: First of all, benda tu memang dilarang langsung dalam mana-mana agama pun. So, kalau orang betul-betul mengamalkan agama memang dia tak kan jadi macam tu.

Bro 1: Tu la pasal. Tapi kalau dah naluri macam mana?

Bro 2: So argument pasal agama diorang tak boleh terima. Kita guna logik plak. Fine, diorang kata “dah NALURI saya macam tu, nak buat macam mana!” Kita tanya dia “marah tu naluri tak? sedih tu naluri tak? Gembira tu naluri tak?” Semua benda tu naluri kan~ Kalau orang yang ada naluri nak marah masih boleh kawal, kenapa dia tak boleh nak kawal naluri yang satu tu?

Bro 1: Owh. Kira kau setuju la program tu kene ban?

Bro 2: Aku setuju atas 2 sebab. First, sebab benda tu memang salah dalam sudut pandangan agama. Second, sebab untuk jangka masa panjang kalau kita setuju dengan apa yang diorang buat mungkin hari ni diorang semua golongan minoriti, lama-lama nanti makin ramai pula yang jadi macam tu. Aku tak nak jadi macam ni "Years from now they're gonna ask us. Where were you when they took over the country?" We're gonna say," we just stood by and watched." Paling penting ,tak kan kita nak jawab depan tuhan macam tu? Tapi diorang pun ade poin yang betul juga. Masyarakat layan diorang dengan teruk, diskriminasi dan pulau kan diorang. Secara tidak langsung kita juga yang menyebabkan diorang nak buat program macam ni. Maksud aku kita kene berhikmah la bila nak berinteraksi dengan diorang. Kalau perjuangan diorang adalah atas dasar menentang penindasan, aku tak ada masalah tapi mungkin sebab nama program tu kot yang kontroversi. Sama la macam masa Pak Lah perkenalkan Islam Hadhari dulu.

Bro 1: Kalau nak senang ceritakan, diorang ni kalau rasa undang-undang Malaysia ni mendiskriminasi LGBTs apsal tak gi negara lain yang boleh terima diorang. Tak ada orang paksa pun kan diorang nak jadi rakyat Malaysia. Tak Amerika konon. Gi la sana kalau nak Amerika sangat!

Bro 2: Hahaha, tu pun cara gak.

Khairul

Saturday, November 5, 2011

Undercover Boss


Hello peeps, just wanna share with you guys. Recently I’ve been following this one show Undercover Boss USA. It’s basically a show where the executive of a company goes undercover in his own company to have the first experience and feel how it is like to be there and work at the front line. That way, he’ll knows if there are any improvements that the company can do to make the business runs more effective and also meets the company aim and objectives

The thing that I like about this show is that it reminds us that being an executive of a company, one must understands that it is a big responsibility. As an executive officer of course your basic salary can take care of your family welfare, but as a boss you must also realize that there are thousands of families that depend on the decisions that you made in the company. Going undercover for one week only then the executive can see how committed their workers are. Some of them already went through so many things in life but all those things never ever stop them from working hard. At the end of the week the undercover boss will summon all the employees to the HQ for an evaluation.

You people really wanna see their reaction when they realize that the person sitting in front of them is actually their boss. Some of them become speechless, some even cried, very touching and inspiring. You know, there are many different love languages. Some people their love language could be words, some could be objects and others could be physical contact. Just imagine if you can give all at the same time. He or she will surely cry with happiness. Sometime even simple words of appreciation like “thank you” “good job” can really touch someone heart, especially when it comes from your boss. Another thing is, we can never imagine what we could learn from other people’s life once we get to know them. God has His own way to teach us. *smile*

Khairul